Hur jag mår just nu.

Jag har krasch idag men jag vill så gärna skriva lite. Diagnoskriterierna för ME har jag radat upp nedan. Allt är hämtat från RME.nu som är hemsidan för riksföreningen för ME-sjuka. Jag har alla symtom utom uttalad viktförändring. Dock tränade jag nästan varje dag när jag var frisk och vägde lika mycket som nu när jag bara ligger ner varje dag, så nån slags förändring har ju skett. De olika kategorierna av symtom kom eftersom det första året.Nu har jag alla men det är lika vilken kategori som dominerar.

Just nu är jag inne i en period där nr 5. Neurologiska/ kognitiva manifestationer äger hela mig.  Precis alla punkter i denna kategori är ett stort problem just nu. Därför undviker jag att träffa människor som inte är mina allra närmaste. Jag glömmer var jag är och vad jag ska göra, jag blir rädd för minsta ljud, jag säger fel ord eller kommer inte på ordet alls, jag börjar gråta plötslig och sedan kommer jag inte ihåg varför jag blev ledsen. Min stora lycka i detta är att jag fortfarande kan skriva även om det tar kraft. Det är lättare för mig att skriva här än på FB. Jag tar en paus från fb-grupper tills jag är klarare i skallen, det blir så himla tokigt annars.

Jag ska försöka uppdatera er här när jag orkar. Just nu har jag jätteont i mina lymfkörtlar, det betyder ”vila genast”, så jag ska göra det. Vila betyder att jag ligger ner och blundar. Vila är inte att ligga och se film eller läsa, det är ansträngning på hög nivå för mig.

 

 1. Utmattning
  Oförklarlig ihållande eller ständigt återkommande utmattning, både fysisk och mental, som avsevärt är nedsättande för aktivitetsnivån.
 2. Ansträngningsutlöst försämring (Post-Exertional Malaise, PEM)
  Onormal fysisk och mental uttröttbarhet efter ansträngning. Snabb muskulär och kognitiv utmattning, ansträngningsutlöst sjukdomsmående och/eller extrem utmattning och/eller smärta samt en tendens att patientens tillhörande symtom förvärras. Onormalt lång återhämtningsperiod, oftast längre än 24 timmar.
 3. Sömnstörningar
  Patienten känner sig inte utvilad efter sömn. Störningar i antalet sömntimmar och i dygnsrytmen.
 4. Smärta
  Smärta kan upplevas i muskler och/eller leder och är ofta utbredd. Det finns oftast en signifikant huvudvärk av en ny typ, ett nytt mönster och en ny svårighetsgrad.
 5. Neurologiska/Kognitiva manifestationer (minst två symtom måste uppfyllas)
  • Förvirring
  • Koncentrationssvårigheter
  • Försämrat korttidsminne
  • Desorientation
  • Svårigheter att processa information
  • Tappning av ord
  • Överkänslighet mot ljud och ljus
 6. Minst ett symtom från två av följande kategorier
  • Autonomiska manifestationer
   • Ortostatisk intolerans, (NMH)
   • Postural ortostatisk tachycardi (POTS)
   • Fördröjt lägesrelaterat lågt blodtryck
   • Svimningskänsla
   • Illamående
   • Matsmältningsbesvär
   • Urinträngningar och nervös blåsa
   • Hjärtklappning med eller utan rytmstörning
   • Andnöd efter ansträngning
   • Extrem blekhet
  • Neuroendokrina manifestationer
   • Onormal och dagligt fluktuerande kroppstemperatur
   • Perioder av svettning
   • Återkommande feberkänsla
   • Kalla fötter och händer
   • Intolerans mot extrem hetta och kyla
   • Uttalad viktförändring
   • Symtomen blir svårare under stress
  • Immunologiska manifestationer
   • Ömma lymfkörtlar
   • Återkommande halsont
   • Återkommande influensaliknande symtom
   • Generell sjukdomskänsla
   • Ny överkänslighet mot mat, medicin och/eller kemikalier
 7. Sjukdomen ska ha varat i mer än sex månader
  Vanligtvis har det förekommit ett hastigt insjuknande, men gradvisa insjuknanden förekommer. En preliminär diagnos kan sättas tidigare än sex månader. Tre månader är lämpligt för barn.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s