Faktafel i boken morden i Bjärred.

Lyssnat lite på morden i Bjärred. Har bestämt att jag ska försöka ta mig igenom den. Blir svårt att hänvisa till något en inte läst själv. Och eftersom att jag själv är svårt sjuk i ME och försöker förmedla hur livet med sjukdomen ser ut känns det extra viktigt. Jag blev inte förvånad när jag kom till delen där hon beskriver vad ME är. ME är en neurologisk sjukdom. En sjukdom som vi ännu inte vet tillräckligt om men enligt WHO och Socialstyrelsen är det en neurologisk sjukdom. Att det fortfarande finns läkare som påstår att sjukdomen är psykiskt är inte relevant då dessa inte har belägg för det och det strider mot den forskning som är gjord på ME. ME är en inflammation i hjärnan och ryggmärgen som även påverkar immunsystemet och olika organ. Att Elisabeth Höglund ändå väljer att kommentera att det finns läkare som inte tror på sjukdomen visar bara hur dålig koll hon har på historia. Med andra liknande sjukdomar som oftast drabbar kvinnor som tex MS var det samma visa till en början. Det fanns en tid när MS hette hysteri. Men idag vet alla att det är en neurologisk sjukdom. Samma gäller för ME och många många andra sjukdomar. Det som jag anser verkligen är felaktigt är att hon påpekar att det är konstigt att båda barnen får det då det inte är smittsamt. Hon hävdar också att det är väldigt ovanligt att barn får det.
Jag känner och känner till väldigt många människor med ME som har familjemedlemmar med ME. Mycket tyder på att ME är ärftligt. Forskning på det området pågår också. Det är inte jätteovanligt att barn får ME. Det har sagts att barnen har skrattat och badat och Elisabeth menar att det inte går när en är så sjuk i ME. Jag är svårt sjuk i ME men jag kan fortfarande få fnissattacker och ibland händer det i badet. Dock blir vi med ME ofta sämre efter den typen av aktiviteter, men det är inte alls konstigt att det inträffat. Nu vet jag inget om denna familj och barnens sjukdom mer än att de hade ME-diagnos men jag vet att om någon skulle se mig skratta och bada så skulle de inte veta att jag legat i sängen dagar eller veckor före. De skulle heller inte få se när jag bärs upp ur badet avsvimmad. Alltså, vi kan utföra vissa aktiviteter ibland, det är efter aktiviteten vi blir sjuka.
Det är en fruktansvärd händelse och den är absolut värd att skrivas om. Men vi behöver inte mer skitsnack om ME i media. Hon hade kunnat komma med riktig fakta.

6 reaktioner på ”Faktafel i boken morden i Bjärred.

 1. Redan när jag läste artikeln om att Elisabet Höglund skulle skriva boken. Så sa jag till mig själv det där kommer bli allt annat än bra när det kommer till fakta om ME med tanke på hennes tidigare uttalande kring det. Så det förvånade mig inte att det blev ännu mer skitsnack istället för riktig fakta.

  Många kramiz

  Gilla

 2. Jag blev så arg när jag läste den.
  Hade läst vad hon skrev i sin blogg, så jag visste vad jag kunde vänta.
  Trodde jag..
  Den var ju vidrig. Det är bara spekulationer och en oändlig massa frustration om att hon inte får tillgång till sekretesslagd information.
  Full av fördomar och okunskap.
  Den andra delen är inte bättre, där hon ”berättar” om andra liknande händelser.
  Usch för människor som vill tjäna pengar på andras olycka.

  Gilla

  1. Håller med. Jag har också tänkt på att om det hade varit så att barnen inte var sjuka utan att pappan ville ha kontroll på dem och låsa in dem i hemmet så spelar det absolut ingen roll om han påstår att de har ME. Han kunde ha hittat på vilken diagnos som helst. Finns ingen anledning för henne att sprida fördomar om diagnosen ifall hon misstänker att det var fejk. Hon tar tillfället i akt att sprida skit om ME.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s