ME, ofrivillig barnlöshet och superhjältar.

Idag tänkte jag skriva lite mer om ME och barnlöshet. För det är något många tänker på och inte törs prata om. Om en har medelsvår till mycket svår ME och inte hade barn innan en blev sjuk kan en bli ofrivilligt barnlös. Det beror i huvudsak på tre orsaker;

  1. En är alldeles för sjuk för att kunna ta hand om ett barn.
  2. En vill inte utsätta en annan människa för helvetessjukdomen. Att vara sjuk själv och ha ett sjukt barn är svårt.
  3. Många med ME kan inte bli gravida.

Självklart finns det människor som trots 1 och 2 ändå skaffar barn. För en del fungerar det och för andra inte.

Anledningen till att jag inte har barn är en mix av alla tre anledningar ovan. Det kanske är möjligt för mig att bli gravid och behålla ett barn  rent kroppsligt. Att jag skulle kunna föda ett friskt barn är ganska tveksamt eftersom att jag alltid har feber och måste äta starka mediciner.

Jag skulle inte orka hålla i ett barn eller på något vis ta hand om det. Men den största anledningen till att jag aldrig kommer skaffa barn är att jag aldrig skulle utsätta en annan människa för det här. Att ME är genetiskt forskas det fortfarande på och det finns ännu inget klart svar. Men jag vet många med ME som har mödrar eller barn med ME och det räcker för mig. Jag vill att mina gener som gjort det möjligt för ME att härja i min kropp ska dö med mig. Även om jag skulle bli symtomfri skulle jag inte föra mina gener vidare.

Jag startade nyligen en FB-grupp för barnlösa med ME. Tidigare var jag med i en grupp för ofrivillig barnlöshet. Och med den erfarenheten upptäckte jag nått väldigt intressant. I ena gruppen var det friska människor med jobb och fritidsintressen och i andra gruppen har vi sjuka människor som spenderar sina dagar liggandes i en säng helt isolerade från omvärlden. Gemensamt är att alla sörjer att de inte kan få barn. Det otroliga här är att i vilken grupp tror ni folk varit mest positiva? Jo, i gruppen med svårt sjuka. Vi är så vana att kämpa för våra liv att vi på vägen hanterar svåra saker lättare än friska människor. Självklart gäller detta inte alla individer i grupperna utan min generella upplevelse.

Gruppen för barnlösa ME-sjuka är hemlig, vill ni bli medlem hör av er till mig så fixar jag.

Ni är välkomna att ställa frågor.

2 reaktioner på ”ME, ofrivillig barnlöshet och superhjältar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s