Celiaki. 

När jag fick Celiaki i fjol blev det aldrig nån riktig utredning gjord. Det var så uppenbart genom att jag slutade tåla laktos, hade lågt d-vitamin, och att jag aldrig får diarré om jag inte äter gluten. Då däremot blir jag jättesjuk. Jag var så himla trött förra julen. All mat rann rankt igenom och jag hade ingen matlust. Nu i efterhand inser jag att jag borde ha tjatat om att riktiga prover skulle ha tagits. När tarmen är skadad av gluten kan den inte ta upp näring som den ska. Proverna som skulle ha tagits för ett år sedan blev tagna nu och järnbrist blev konstaterad. Vilket är jättevanligt hos glutenintoleranta men det hade ju varit guld om jag fått behandling för det på en gång. 

Annars mår min tarm så himla mycket bättre nu, jag kan tom äta lite laktos. Under sommaren gick jag upp i vikt och det är också ett tecken på att tarmen kan ta in näring. Nuförtiden älskar jag att äta. Precis som förut. Jag äter väldigt speciell kost, men jag har äntligen hittat det som fungerar. Jag ska också börja käka järn och läkaren säger att det kan göra mig ännu lite piggare om jag har tur. 

Så till alla med ME vill jag säga att det finns många följdsjukdomar. Var noga med regelbundna prover. 

4 reaktioner på ”Celiaki. 

 1. SAmma här… Orkade inte heller tjata till mig riktig utredning… Åkte in o ut på akut x antal ggr med magsmärtor. Efter slutade m gluten har jag inte haft såna smärtor en enda gång. Men nu är det omöjligt att få sjukvården att gå med på att jag inte ska äta gluten… Skulle behövt ett intyg på det. Men som sagt omöjligt :/ Tydligen är det bättre att jag åker in o ut på akuten än att en doktor skriver en kråka på ett papper till kommunen…

  Gilla

   1. Måstecdom inte. Men om jag kan visa att jag behöver glutenfritt kan ĵag få lägre htj-avg pga att det är dyrare med glutenfritt än men normalkost.

    Gilla

 2. Så BRA Ida, det låter hoppfullt – och viktigt att man tittar på alla följdsjukdomar som du säger. Trevligt att det går att ordna upp dem åtminstone!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s