Ida granskar porr!

Sedan jag blev sjuk har jag haft som mål att fortsätta lära mig nya saker fast jag är sjuk. Jag har fortsatt läsa om pedagogik speciellt genuspedagogik osv. Det här helgen bestämde jag mig för att ta tag i en undersökning jag började med för en massa år sedan men inte kom så långt med på grund av uttråkning nämligen porrindustrin. Det sägs väldigt mycket om den och ändå har jag ingen aning om hur den är. Mitt förra försök att se massor av filmer för att skapa mig en uppfattning fungerade inte. Det är bara jobbigt. Ist försökte jag nu skapa mig en uppfattning av olika dokumentärer som ”drömmen om porrbranschen” och ”after porn ends”. Jag har sett massor men andra också men dessa var de jag såg i helgen. Jag läste också boken om Puma Swede, iaf nästan, i slutet orkade jag inte mer. Och så såg jag en svensk feministisk porrfilm som heter Dirty diaries

Jag är inte ett dugg klokare än jag var innan. Det verkar vara väldigt olika regler kring porr i olika länder. Europa verkar inte vara nån höjdare. Framförallt hittade jag två typer av kvinnor, de som kommit in i branschen som en flykt från ett helvete med sexuellt utnyttjande osv. Porren har varit ett bra sätt att tjäna pengar och kunna flytta hemifrån eller lämna sin partner, men en har aldrig riktigt trivts i porrvärlden. Den andra delen älskar sex och vill ha sex hela tiden och tycker att porrvärlden är världens bästa ställe där de kan ha sex med en massa nya personer, bli känd och tjäna pengar. Ja folk blir ibland utnyttjade men jag vet fortfarande inte om folk blir mer utnyttjade än i vanliga filmbranschen.

Ett stort problem jag har med porren är att alla tjejer i princip ser likadana ut. Alla är smala och vältränade och helt utan kroppsbehåring. Fokus ligger på mannens sprutande. Männen måste vara hårda hela tiden och kunna spruta på beställning, annars tar det för lång tid och det blir en dyr film. Enligt Puma kan hon välja vilka hon inte vill ha sex med, det är säkert sant men så är det inte för de som inte är en jättekänd porrstjärna. Mycket fejkande. Vilket jag tycker är väldigt uppenbart i porrfilm.

I filmen Diry diaries ( som är en samling kortfilmer) ser vi olika kroppar med olika mycket hår. Fokus ligger inte på att killar ska komma och när tjejer har sex med tjejer  är det ingen kille som sitter och runkar i nått hörn. Bara ett problem, den här typen av popfilmer säljer inte. Jag gillar Mia Engbers försök att göra feminist-porr och den här gången blev det betydligt bättre än med filmen Selma och Sofie. Men jag är ingen stor porrfilmskonsument. Och de som konsumerar mycket porr vill inte ha sånt här. De vill ha filmer där fokus ligger på att tjejer som ser likadana ut ska få killar att spruta. Inte förvånande alls. Vi har fortfarande ett samhälle där mannens sexualitet är den som räknas.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s