Tips för en bättre vardag som svårt sjuk.

Jag har funderat ett tag på vad bloggen skulle bli. I början handlade mycket om att uppdatera läget och sprida info. Men jag orkar inte riktigt fortsätta prata om allt dåligt som händer.
Jag tänker att jag ska börja tipsa om lite roliga grejer ett tag nu. Jag ska börja med tips på vad en kan göra som hemma/ säng-bundna. (Betyder att en inte kan lämna säng eller hem).
Det varierar lite beroende på hur mycket en orkar. Det går också att ändra på tipsen så det passar dig.
* Dröm i huvudet. Om du befinner dig i läget att du bara kan ligga ner och blunda, fantisera om vad du ska göra när du blir bättre. Jag brukar planera hur jag ska inreda mitt hus och vilka djur jag ska ha.
*Surfa med nattläge på mobilen. Det är skönare för ögat och gör att en kan sova bra efteråt.
* Be vänner ta bilder på allt tänkbart som finns utomhus så du får känslan av att hänga med i vad som händer fast du inte kan gå dit själv. Det här ska jag bli bättre på. Jag har ingen aning om hur Umeå ser ut nuförtiden 😁
* Vad kan jag göra med händerna? Allt en kan göra med händerna som inte tröttar ut resten av kroppen är bra.
* Det finns så mycket att lyssna på om du orkar lyssna. Radio, pissar, musik, böcker etc.
* Se till att spara energi till det som gör dig glad. Skaffa hemtjänst/assistent till resten.
* Sov när du behöver. Ofta säger vården att det bästa för ME är att sova på regelbundna tider. Det är det ju såklart, men det skapar också en ännu större oro för de som har andra behov. Kroppen behöver vila, om du inte sover bra på natten så sov på dagen. Helst flera gånger om dagen. Det finns faktiskt forskning som menar att det är väldigt bra att dela upp sin sömn. Du som är svårt sjuk måste inte hålla sig vaken på dagen för att sova på natten. Sov när det passar dig och din kropp bäst.
* Planera resor eller annat du ska gör när du blir bättre. Även om du inte kommer bli frisk så kan du få bättre dagar. Jag har som mål att kunna åka till en syafär som ligger här i närheten.

Nu tänker inte jag vara nån självhjälps-tönt som lovar lycka och välgång. Det gör inte jag. Du kanske blir olycklig av mina tips. Vem vet. Men jag hoppas att det ska hjälpa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s